Har du drabbats av mögel i badrummet?
Att drabbas av mögel i badrummet är ett någorlunda vanligt problem. Detta har sin bas i att allt som mögel vill ha för att expandera nästan alltid förekommer i ett fullkomligt vanligt badrum, ifall det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer gärna till sig i olika skrymslen och vrår, där städningen kanske inte alltid är den mest grundliga. Därför är badrum, liksom dåligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen för mögel.
I badrum förekommer det också ofta gott om hudavlagringar samt tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel gillar att äta. Vanligtvis känner man en dålig lukt i samband med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast beskriva lukten som unken och att om man någonsin har känt den så vet man exakt vad det rör sig om när man känner den igen.
I badrum växer möglet helst över kakel eller liknande släta material, eller i fogarna, frånsett i alla skrymslen och vrån. Man kan se mögel som små svarta prickar, så kallat svartmögel. Det kan vara relativt svårt att få bort, då fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på. Klicka här för ytterligare detaljer
För att få bort små mögelfläckar över kakel samt i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel alternativt något annat rengöringsmedel och gno ordentligt över fläckarna. Avsluta med ättika för att motverka att möglet återvänder med detsamma. Man kan också använda sig av klorin, men ge akt på att det är oerhört miljöfarligt! Det dödar dock av möglet rejält.
Ifall man har större besvär med mögel i sitt badrum så bör man fundera på varför och fixa eventuella bristande ventilationer eller dylikt samtidigt som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det med detsamma. Man ska också se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet tränga in i väggen och ges grepp där man inte lätt kan ta bort det.
Det absolut bästa sättet att bli kvitt med mögel är att ta bort de angripna delarna och byta ut det med nytt material. Det tar inte bara hand om själva mögelsvampen utan också de hälsovådliga sporerna samt gaserna som mögel avger, vilka ger både bristfällig lukt och kan orsaka irritation samt symptomutveckling hos de som vistas i miljön.
Mögelsanering kan förekomma på andra vis också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en särskild apparat som värmer upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att leta sig in material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man bara stryker på ett likadant medel. Man bör inte vistas i rummet när man utför sanering på detta sätt eftersom ångorna vanligtvis är giftiga även för både människor och djur, inte enbart mögel.
Just när det handlar om badrum är det angeläget att man håller fräscht för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är därför en god idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, också under badkaret. Alla ytor skyddas med Fulstopp eller ännu hellre med Tvärstopp. Rent och bra ventilation är således primär för att slippa mögel i badrum.