Mossa i trädgården kan då och då vara extremt svårt att bli kvitt med
Mossa i gräsmattan är en tråkig företeelse, men med hjälp av rätt metoder så kan det bli ett minne blott. Det finns drygt tjugotusen skilda sorters mossor i världen varav omkring tusen växer i Sverige.
Mossa tycker om fukt och växer gärna där marken är näringsfattig och sur, till skillnad från gräs. Normalt sett är gräs en överlevnadskraftig växt, som klarar kyla enastående, men gräs kräver en jämn invintring, det vill säga att vinterns snö och köld föregås av en stegvis kyligare höst.
Mossa å andra sidan klarar inte kyla, det gör så att mossorna förfryser och dör bort. Annars klarar mossa torka mycket bra, så till vida att mossan redan har fått förankring. Det kan då gå långa torrperioder utan att växtens celler tar skada. När det därefter kommer regn igen får mossan ett uppsving. När det är tillräckligt fuktigt kommer även mossan att föröka sig.
I en normal gräsmatta som har god dränering, gott näringsinnehåll och inte är sur är gräset mer överlevnadskraftigt än mossan. Det är först när någon av dessa tre parametrar ändras som förhållandena blir mer gynnsamma för mossa än för gräs. Det gäller alltså att se till så att gräset får bästa möjliga förutsättningar samtidigt som man förstör möjligheterna till mossans spridning.
I södra Sverige har man sett ett ökande problem med tilltagande mossa i gräsmattan. Två anledningar kan vara sur nederbörd och milda vintrar. Lägg till dålig gödsling så har man inom kort en matta full av mossa. I mellersta Sverige har problemet varit vatten som stått stilla och på så vis givit gräsets rötter näringsbrist. Mossan har då lättare att ta över.
I och med de många milda vintrarna som har varit räcker det numera inte varje gång att enbart ha en gott gödlsad, torr gräsmatta som inte är sur. Man kan behöva aktivt hjälpa gräset på traven för att det ska kunna besegra mossan. Ett sätt är med hjälp av sanering av mossan.
Det finns olika produkter för bekämpning av mossa i gräsmattan. Ett av de nyare är mossa gti. Det innehåller järnsulfat och sprutas på det drabbade området för att eliminera mossan som då bli svart. Mossa gti är kostsamt och kan med fördel ersättas av ämnet järnsulfat, som finns att inhandla på Granngården, till en oerhört billigare penning. Man finner det på hyllan för grisfoder. Var noga med att inte blanda ihop järnsulfat och järnfosfat – det sistnämnda används vid bekämpning av mördarsniglar.
Järnsulfat måste man mixa själv, medan mossa gti redan är färdigblandat, vatten + järnsulfat i lösning. Järnsulfat ska blandas med vatten, cirka 1-2dl per 10l vatten. Det räcker till omkring 50 kvadratmeter gräsmatta.
Järnsulfat eller mossa gti, oavsett vad man väljer så kommer de inte hindra att mossan kommer tillbaka ifall gräset fortsätter växa i ogynnsam miljö. Det är således oerhört angeläget att man ser över dränering, möjligen glesar ut träd som skuggar gräsmattan, gödslar och använder kalk mot försurning. Länk till ytterligare information
Man kan även använda Fulstopp, det tar dessutom bort virus, sjukdomar, svampar som antraknos. Till mossa i gräs späder man ut Fulstopp 550 ggr, 1 dl blir 55 liter lösning. Läggs enklast på med ryggspruta.
Man kan exempelvis använda mossborttagningsmedel strax innan man gödslar, på höstkanten, för att skänka gräset så stor fördel gentemot mossan. För det viktigaste att tänka på när man har med mossa i gräsmattan att göra är att man ska göra miljön så bra som möjligt för gräset och på samma gång så dålig som möjligt för mossan.